Economische impact van de 73ste editie Motocross of Nations voor Drenthe en Noord-Nederland

De 73e editie van de Motocross der naties (Motocross of Nations) werd op 28 en 29 september 2019 verreden op het TT-circuit van Assen. Het was de 9de keer dat deze in Nederland werd georganiseerd sinds de allereerste editie in 1947. Onder het toeziend oog van Koning Willem-Alexander won team Nederland voor het eerst in 73 jaar de Motocross der Naties. Op het door regen doorweekte zandcircuit won België het zilver en Groot-Brittannië het brons.

Het Sports Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen heeft de economische impact berekend voor zowel de regio Drenthe als Noord-Nederland. Daarnaast is het bezoekersprofiel onderzocht met daarin aandacht voor onder andere tevredenheid, motivatie en beleving tijdens het evenement. Het onderzoek is uitgevoerd volgens de methodiek van de Werkgroep Evaluatie Sport Evenementen (WESP).

Economische impact

De Motocross of Nations heeft voor de provincie Drenthe ongeveer 3,7 miljoen euro aan additionele bestedingen opgeleverd. Het grootste gedeelte is veroorzaakt door de bezoekers (77%). De deelnemers zorgden voor 270.000 euro aan extra bestedingen, de media 64.000 euro en de organisatie voor een half miljoen.

De noordelijke provincies samen (dus inclusief Drenthe) hebben voor ongeveer 4,8 miljoen euro aan extra inkomsten gerealiseerd. Het verschil komt door de bezoekers die van buiten dit gebied kwamen in een groter gebied hun bestedingen hebben gedaan. Vooral overnachtingen en aan eten en drinken hebben bedrijven in een grotere cirkel rondom Assen geprofiteerd van het evenement.

Vanuit lokale overheden is gezamenlijk ongeveer 180.000 euro in het evenement geïnvesteerd. Elke euro dat deze overheden ‘in het evenement investeerde’ resulteerde in nog eens twintig euro aan extra bestedingen van buitenaf, in de Drentse economie. Daarbij moet worden opgemerkt dat er nog andere financierders (zoals VWS) waren die het evenement mogelijk hebben gemaakt.

Bezoekers

Over de twee evenementdagen trok MXON ongeveer 14.000 unieke bezoekers. Opvallend veel bezoekers kwamen uit het buitenland (65%). De meesten kwamen uit Groot-Brittannië (19%) en Duitsland (11%).  Op het evenement kwamen vooral veel mannen af (84%) waarvan de gemiddelde leeftijd op 47 jaar lag. Ongeveer 66% van de bezoekers gaf aan in 2019 zelf ook op de motor te hebben gezeten. 22% heeft eerder wel de motorsport beoefend, maar doet dit momenteel niet meer. En de meeste motorsport beoefenaars doen dit vaker dan één keer per maand maar minder dan één keer per week. 14% geeft aan dat ze dit vaker dan één keer per week doen. Daarnaast gaf ongeveer een op de drie bezoekers aan dat ze door de MXoN zelf meer zijn gaan sporten.

Tevredenheid

De bezoekers waren erg te spreken over de organisatie van de MXoN. Slechts 7% van de bezoekers gaf het evenement een onvoldoende als rapportcijfer. Bijna 4 op de 10 bezoekers gaf een rapportcijfer van een 9 of hoger. Gemiddeld gaf men de MXoN een 8,0. Uit een nadere analyse blijkt dat men vooral (zeer) tevreden was over de parkeergelegenheid (85%). Ook was men over het algemeen (zeer) tevreden over de organisatie en de gastvrijheid. Ook gaf meer dan de helft van de bezoekers aan dat zij positiever waren geworden over de regio als vrijetijdsbestemming.

Terugkom bezoek en imago regio

Meer dan de helft van de bezoekers gaf in de enquête aan positiever te zijn geworden over de regio als vrijetijdbestemming. Bijna een kwart gaf aan dat zij in de komende 12 maanden de regio waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk (vaker) gaan bezoeken na afloop van het evenement.

Rapport

Het eindrapport van Motocross Grand Prix of Nations 2019 is te lezen door hier te klikken. Voor meer informatie over dit onderzoek of de mogelijkheden voor het uitvoeren van een onderzoek voor uw evenement kan u contact opnemen met Bertrik Berfelo of Jelle Schoemaker via bertrik.berfelo@han.nl of jelle.schoemaker@han.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
<span>%d</span> bloggers liken dit: