Nationale Rode Kruis Bloesemtocht is meer dan wandelen

Een grondig onderzoek naar beleving, gezondheid, toeristische en economische impact voor de Betuwe levert prachtige resultaten op. Het onderzoek hiernaar is uitgevoerd op verzoek van stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht na afloop van de 27ste bloesemtocht in april 2019. Onderzoekers zijn Martijn Kamper MSc. en Jelle Schoemaker MSc., verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Dit onderzoek is vandaag door Hans van Kranenburg, voorzitter van stichting Rode Kruis Bloesemtocht, overhandigd aan Servaas Stoop, burgemeester gemeente West Betuwe.

Foto : links Hans van Kranenburg vz bestuur Rode Kruis Bloesemtocht_rechts burgemeester Servaas Stoop gemeente West Betuwe

Economische impact

De Rode Kruis Bloesemtocht 2019 telde 34.524 deelnemers. 86% kwam speciaal voor het evenement naar de Betuwe. In totaal waren er 29.750 deelnemers die de Betuwe bezochten. Deze deelnemers zouden dit gebied zonder dit evenement niet bezocht hebben. De wandelaars gaven 180.000 euro uit aan extra bestedingen in de regio, waardoor de totale economische impact uitkomt op bijna 275.000 euro.

Beleving

De bezoekers zijn het meest tevreden over de toegankelijkheid en hulp van vrijwilligers, de aantrekkelijkheid van de route en het aantal rustpunten onderweg. De bezoekers hebben het evenement gemiddeld een 8,1 gegeven (op de schaal van 1 – 10) en ruim drie vierde is van plan om volgend jaar opnieuw aan het evenement deel te nemen.

Toerisme

81% procent van de bezoekers van de Rode Kruis Bloesemtocht geeft aan dat ze de regio aantrekkelijk vinden om te verblijven en 52% procent is deze positiever gaan vinden door de Rode Kruis Bloesemtocht. Onder de mensen die overnachtten is dat 66%. Een aantal bezoekers geeft aan de komende 12 maanden terug te willen komen voor vrijetijdsdoeleinden. In gradaties van ‘waarschijnlijk’ (7.100) tot ‘zeker wel’ (4.150 bezoekers) levert dit gemiddeld een toeristisch potentieel op van 215.000 euro aan bestedingen die nog in de regio gedaan kunnen worden als gevolg van herhaalbezoek na de Bloesemtocht.

Gezondheid

Ruim 10% van de deelnemers gaf aan vanwege de Rode Kruis Bloesemtocht meer te zijn gaan bewegen dan normaal. 72% van de deelnemers geeft aan zich gelukkig te voelen. In totaliteit leverde de Rode Kruis Bloesemtocht 3.3 miljoen extra beweegminuten op. De gezondheidswaarde hiervan is uitgedrukt in geld naar schatting 300.000 euro of totaal 6 gezonde levensjaren.

Resultaat

De organisatie blikt terug op een succesvolle 27ste editie van de wandeltocht, die goed werd gewaardeerd. Het resultaat voor het goede doel was circa 70.000 euro. In de afgelopen jaren heeft de organisatie circa 2 miljoen euro opgehaald voor het goede doel. Het evenement wordt op 18 april 2020 opnieuw georganiseerd.

Over de Rode Kruis Bloesemtocht
De Rode Kruis Bloesemtocht wordt georganiseerd door stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht. De stichting is opgebouwd uit een bestuur, 14 organiserende comités welke geheel uit vrijwilligers bestaat. Zo’n 80 vrijwilligers zijn betrokken bij de organisatie van het evenement zelf en nog eens 500 bij de uitvoering van de wandeltochtevenement. Het evenement en de stichting Rode Kruis Bloesemtocht worden verder ondersteund door diverse sponsoren, zowel lokaal, provinciaal als nationaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
<span>%d</span> bloggers liken dit: