WK Shorttrack Rotterdam was organisatorisch en economisch succes

Het KPN WK Shorttrack afgelopen maart in Rotterdam Ahoy was met vier medailles een sportief succes voor Nederland. Ook in organisatorisch en economisch opzicht is het door de KNSB en TIG Sports georganiseerde evenement geslaagd.

De Haagse Hogeschool (opleiding Sportkunde) onderzocht in opdracht van de gemeente Rotterdam, de KNSB en TIG Sports de economische impact van het WK Shorttrack voor Rotterdam. Bezoekers van het WK, pers en vrijwilligers waren samen goed voor 480.000 euro aan directe bestedingen in Rotterdam. De uitgaven van de organisatie in Rotterdam bedroegen ongeveer een miljoen euro. Het WK heeft gezorgd voor een economische impuls van circa 1,5 miljoen euro voor de stad.

Het toernooi heeft veel zichtbaarheid voor Rotterdam en shorttrack gegenereerd. Zeven uur aan rechtstreekse uitzendingen bij de NOS, 88 artikelen in Nederlandse dagbladen en zo’n 150 vermeldingen op radio en televisie resulteren in een mediawaarde van 9,1 miljoen euro. 600.000 televisiekijkers zagen hoe de Nederlandse mannen het goud op de aflossing wonnen.

Zowel sportief, organisatorisch als economisch kan het WK Shorttrack in Rotterdam als een groot succes worden beschouwd, aldus technisch directeur van de KNSB Arie Koops. “Onze doelstelling was om shorttrack bij zo veel mogelijk Nederlanders onder de aandacht te brengen en bij het evenement te betrekken. Met drie dagen een nagenoeg uitverkocht stadion en indrukwekkende kijkcijfers zijn we daarin ruimschoots geslaagd.”

Op een totale begroting van drie miljoen euro is een break-even resultaat gerealiseerd. In dat resultaat zijn de promotionele effecten en de economische effecten van het WK Shorttrack niet meegerekend.

Dat het evenement na het opmaken van de eindafrekening een neutraal eindresultaat heeft opgeleverd is een extra opsteker, vindt Koops. “Met een relatief beperkt budget is een fantastisch evenement gerealiseerd dat zowel in Nederland als internationaal grote indruk heeft gemaakt en nog jarenlang op het netvlies van sportliefhebbers zal staan.”

Hoog waarderingscijfer bezoekers
Over drie dagen gemeten trok het evenement in Rotterdam Ahoy 25.000 bezoekers. Daarmee is het veruit het best bezochte shorttrack-evenement dat ooit in Nederland is georganiseerd.

Uit het onderzoek van de Haagse Hogeschool blijkt een hoge waardering voor het evenement. Het gemiddelde waarderingscijfer voor het evenement is een 8,2. Ook de omlijsting van de sportieve prestaties met entertainment werd goed gewaardeerd. Vragen zoals hoe bezoekers het WK beoordeelden als belevenis, hoe zij Rotterdam beoordelen als sportevenementenstad en hoe ze Ahoy beoordelen als sportevenementlocatie scoorden ook een 8 of hoger.

Aankomende shorttrack events in Nederland
Komende week is Nederland opnieuw gastheer van een internationaal shorttrack evenement met de Audi ISU World Cup Shorttrack in Dordrecht (5 t/m 8 oktober). Na de World Cups in 2012 en 2016 en het EK in 2015 is Dordrecht gastheer van een van vier Olympische kwalificatietoernooien in aanloop naar de Olympische Spelen van PyeongChang 2018. De Audi ISU World Cup Shorttrack in Dordrecht wordt mede mogelijk gemaakt door KPN en Samsung. In 2019 is de Sportboulevard Dordrecht wederom het decor van het EK Shorttrack.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
<span>%d</span> bloggers liken dit: