Evaluatie Rabo EuroHockey Championships 2017

Het Wagener stadion in het Amsterdamse Bos vormde in augustus 2017 het decor van het EK hockey. Zowel het Nederlandse heren- als damesteam won goud. De oranje dames versloegen België in de finale met 0-3. De Nederlandse heren wisten een 2-0 achterstand in de finale tegen (eveneens) België om te buigen in een winst van 2-4. Hoe is dit topevenement beleefd en tot welke economische impact heeft het in Amsterdam geleid? Dat onderzocht het Mulier Instituut in opdracht van de KNHB.

Het EK trok naar schatting 50.600 reguliere bezoekers die ruim 90.000 bezoeken aan het evenement aflegden. Circa de helft van de EK-bezoekers was man en bijna een derde van de bezoekers was 35 jaar of jonger. 7 procent woonde in de gemeente Amsterdam, 81 procent kwam uit een andere Nederlandse gemeente en 12 procent kwam uit het buitenland (vooral Duitsland). Ruim drie kwart van de bezoekers deed (ooit) zelf aan hockey. Ruim drie op de vijf bezoekers bezochten het EK één dag. In ruim één op de drie gezelschappen waren kinderen aanwezig. Eén op de drie bezoekers heeft één of meerdere side events als zodanig herkend en bezocht.

Van de Nederlandse reguliere bezoekers was 66 procent dankzij het EK in de gemeente Amsterdam aanwezig (buitenlandse bezoekers: 53%). De groep additionele bezoekers zijn vanuit economische optiek een belangrijke groep omdat zij voor uitgaven zorgden die zonder het EK niet in de gemeente gedaan zouden zijn. De geschatte economische impact voor de gemeente Amsterdam bedraagt 4,6 miljoen euro. Naast de reguliere bezoekers waren er 432 deelnemers en begeleiding, afkomstig uit tien verschillende landen. Tevens waren er 45 officials, 281 vrijwilligers, 200 mediaprofessionals en 1.550 personen namens de EHF en partners bij het EK. De bezoekers van het EK beoordeelden het kampioenschap als totaal met een gemiddeld rapportcijfer van 8,3. Tot de aangehaalde zwakke punten behoorden de hoge prijzen voor eten en bier, de lang wachtrijen voor het eten en de openingstijden van kidssociety. De organisatie, locatie en sfeer zijn als sterke punten benoemd. Opvallend is dat ruim een kwart van de EK-bezoekers niet wist of ze een side event hadden bezocht en dat twee derde überhaupt geen side event had bezocht.

De vernieuwing van 2.000 plaatsen op de hoofdtribune van het stadion kan worden gezien als betekenisvolle legacy (nalatenschap) van het EK. Daar zullen de gemeenten Amsterdam en Amstelveen (en met name de hockeyclubs), waar een sterke hockeycultuur heerst, in de toekomst van profiteren (o.a. voor de Euro Hockey League).

Download hier de rapportage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: